Loading

Хранителните вкусове и здравето ни

Храната е естественият начин, по който тялото ни си набавя необходимите му витамини, минерали и всичко, от което се нуждае, за да функционира нормално.

helathyЗамисляли ли сте се обаче, че собствените ви хранителни вкусове и предпочитания могат да са важни за нормалното функциониране на тялото ви. Дори да обичате да си похапвате пържени картофки с бирата всеки път, до колко този навик е във ваша полза? А сигурни ли сте, че похапването на червено месо няколко пъти в седмицата няма да ви се отрази по някакъв неблагоприятен начин в бъдеще? Сиренето и кашкавалът, от друга страна, също са много вкусни деликатеси и ги хапваме с удоволствие, но в тях пък се съдържа немалко количество мазнини.

Истината, че имаме склонност да прекаляваме с храните, които са ни вкусни и да подбутваме настрани тези, които не ни допадат толкова. И за да ви убедя в твърдениет ми, отговорете ми на следните въпроси. Кога за последно ядохте броколи? А печена риба? А сурови ядки, пълнозърнест хляб, или задушени зеленчуци? Случвало ли ви се е да вечерята само със салата? А колко пъти в седмицата спортувате, за да се поддържате във форма?

Разнообразното и пълноценно меню всеки ден е важно за здравето ни не по-малко, отколкото са важни физическите упражнение. Неприятното е, когато се усетим за това прекалено късно. Нужно ли е да ни се покачи кръвната захар или холесторала, за да помислим едва тогава какво ядем и ни наложат диета насила? Според мен, не. Аз предпочитам да си налагам малки ограничения от време на време и да спортувам по-често. Така се надявам да избегна момента, когато ще трябва изцяло да се лиша от някои апетитни удоволствия на живота заради здравословни проблеми.

Google+ Comments