Loading

Големите в бизнеса и начинът им на водене на оперативки

Pr2В големите компании периодично се провеждат оперативки, за да се следи докъде са стигнали и да се обсъждат идеи и промени. Изпълнителните им директори си имат собствен стил при воденето на такива срещи, който намират за най-ефективен. Ако ви е интересно как добре познати в цял свят изпълнителни директори провеждат своите оперативки, то продължавайте да четете.

Нека започнем с величието Стив Джобс. Както може би се досещате, той бил минималист и по този начин обичал да провежда срещите си – колкото по-малко хора, толкова по-добре. Твърде многото умове в една стая разваляли простотата. Джобс дори отказал на покана за събитие от Барак Обама, понеже гостите били твърде много.

Ако ще се срещаш по какъвто и да е повод с изпълнителния директор на SpaceX и Tesla Елън Мъск, трябва да си добре подготвен. Служителите му твърдят, че ако се появиш на оперативка неподготвен, той няма да те пощади. По-добре се подготви да отговаряш на всичките въпроси, които могат да изникнат по време на дискусията, иначе лошо ти се пише. В това отношение на Мъск му се носи репутация на гадняр.

Не знам дали знаете, но Опра Уинфри вече си има собствена телевизия и списание, които умело управлява. Тя е и продуцент на сериали. Един толкова зает човек не може да си губи времето в оперативки, затова и тя не обича да провежда такива. Предпочита служителите й да й изпращат подробни имейли.

Шефът на Амазон пък, Джеф Безос, обича да предизвиква конфликти, което автоматично го прави опонент на безмълвното съгласие. Затова и една от политиките на Amazon е хората да изразяват несъгласие с взетите решения, дори и това да им причини дискомфорт.

Google+ Comments