Loading

Сайтовете по света

Ако в началото на 90-те някой ви бе казал, че ще имаме дигиталните възможности, с които разполагаме днес, то щяхте ли да му повярвате? Едва ли. Бързината и темповете на развитие ни докараха в нова ера, която ни чертае бъдещето. Сега, когато всичко е онлайн, замисляли ли сте се колко е това „всичко“? Или попитано по друг начин – колко са сайтовете в световен мащаб?

Това навярно е много труден въпрос. Първо трябва да започна от това, че първият сайт – World Wide Wed, е създаден през 1991 година. След година те са 10, а когато за 24 месеца системата става все по-достъпна, бройката е над 2 000 хиляди. Така до 1998 година, когато на хоризонта изниква и Google, а броят на регистрираните сайтове е над 2 мил. Внушителен темп на развитие и разрастване.

Щом преди 20 години са били милиони, то може ли да предположим колко са днес? Отговорът е 1,88 млрд. Трудно е обаче да се определи колко от тях са активни. Интересното обаче е, че бройката над милиард се застопорява след 2016 година. Тоест може да си представите само за 5 години как сме успели почти да удвоим числата за сайтовете, свързани с бизнеси и услуги.

Какъв обаче се очаква да е темпът им на развитие след още толкова време? Определено ще е трудно да се направи прогноза, защото задържането на активността им е по-важен казус. Запълването с все повече домейни, които след спирането на функционирането им, тотално ограничава избора на точни имена. Това означава, че и създателите трябва да са все по-креативни.

Аз се радвам, че имам своето местенце в интернет и че съм част от статистиката. Благодаря ви, че и вие ме подкрепяте, за да е сайтът ми все още активен.

Google+ Comments