Loading

Прадедите ни са били вегетарианци

Наскоро четох една зашеметяващо малоумна статия, в която американски учени твърдят, че на база нови изследвания са установили, че прадедете ни преди Ной и потопа не са опитвали месо. Според същите тези умници месоядството е възникнало по време на ледниковия период и първо започнало с канибализъм, а след това се пренесло към лов на животни.

Признавам, че не съм вегетарианец, но и не ми пречат не месоядните ми приятели, нито бих тръгнал да ги карам да се хранят по моя начин. Това е личен избор и той трябва да се уважава. Но статията, която четох, ми се струва по-близка до американска пропаганда на вегетарианството, абсолютно несъобразена с няколко момента от историята и биологията на човечеството, които смятам да понапомня.

Ancient_Cave_Painting_Hunting_Scene-LibyaПървата грешка е абсолютно евюлюционна и… челюстна. Дори и най-старите намерени човешки скелети показват наличието на кучешки зъби. Ако човекът не е бил хищник, тогава за какво са му такива. Скотовъдството и земеделието пък са познати от прастари времена. Много древни религии имат божества на лова и плодородието. Трето, ако хората първоначално не са ловували – с какво са се обличали – едва ли само с листа и бамбукови полички. За какво са им копия и стрели, освен ако не е било нужно да се защитават и ловуват. В статията пишеше също, че било нелогично и нямало как да хрумне на човека преди ледниковия период да се докосне до месело. Няма ли, питам аз? Е, щом казвате – при все, че всички животни около тях са правили това. Хрумнало им е и още как!

А сега ще ви дам един пример от чисто биологична гледна точка. Всички знаем че азиатците не консумират прясно мляко, защото организмът им има малко количеставо ензим, който да се справи с лактозата. Знаем също, че бързо се напиват по същата причина. Та мисълта ми е, че за да се справи храносмилателната ни система с дадена храна тя трябва да има необходимото устройство, за да я резорбира. Помислете защо не ядем пясък или бетон, други храни пък просто със сетивата си ги отхвърляме като негодни за консумация.  И последно: двама мои приятели – момче и момиче, вече не са вегетарианци. Тя започна да се чувства отпадналост, отиде на лекар и й казаха, че има недостиг на определени вещества в организма и трябва да яде поне пилешко месо, за да си ги набавя. Момчето пък има куче, което постоянно го хапе и дере. Понякога дори остават резки, които обаче започнаха да не заздравяват, а си оставаха белези. Същите изследвания показаха същия резултат. Така че, вегетарианството не е за всеки, но да ми казват че прародители ни са били такива… моля, моля. Може, когато сме били лемури и сме яли планктон…. 🙂

Google+ Comments