Loading

Планински сандвичи със сирене Лакрима

От баба ми и от майка ми знам, че когато се ходи на излет в планината, човек трябва да е добре запасен с резервна тениска и чорапи, вода и храни, които дават енергия и възвръщат силите. Още повече, когато преходът продължи няколко дни.

Това лято ще ходим на море, но също така бяхме и на планина. Съчетанието смятаме за добро, защото сезонът е прекрасен и за двете, а ние не мислим да се лишаваме след като можем да разделим отпуската си така, че да ни остане време за всичко.

Винаги когато подготвям раниците слагам на дъното резервен чифт дрехи. В плик. Тъй като може да завали, да се подхлъзнем и паднем в поток или просто да седнем на някое достатъчно влажно място, така че влагата да се пренесе и върху дрехите ни в раницата.

Другото най-значимо нещо е водата. О, да! Винаги носим поне литър вода и презареждаме на всяка възможна чешма, не че се знае къде ще е следващата.

Храните – сандвичи и то задължително със сирене. Аз купувам от доста хубавото българско сирене на Лакрима и го комбинирам с домат и колбас.

Cheese-sandwichЗащо сирене? То съдържа соли и минерали, калции и магнезии. Те спомагат за работата на червата и стомаха и регулират стомашно-чревната флора. Не случайно, когато сме претърпели стомашна инфекция, ни карат да хапваме филия със сирене. Това е така именно защото благодарение на полезните бактерии, които съдържа, спомага за по-бързо възстановяване. А това е особено важно, когато сте някъде, където наблизо няма аптека. Другото, което трябва да гледате при избора на сирене за планина, е солеността. На пазара се предлагат сирена с висока соленост. Те не са никак добър вариант, тъй като предизвикват поемането на повече течности. Затова ви казвам, че Лакрима е добро сирене. Има балансиран вкус и отлични качества при подобни ситуации.

Шоколад – винаги носете със себе си шоколад или мед. При това детски мед, който се резорбира по-ефективно от организма, по-лек е и по-малко сладък. (Говорихме за пиенето на много течности, нали?)  Тези два продукта доставят необходимата енергия и ще ви помогнат при внезапната отмала, особено ако преодолявате голяма денивилация.

Резервните обувки са също задължителни!!! Не е необходимо да са големи и тежки. Леки маратонки, които да използвате докато изсъхнат или почистите вашите си планински обувки, са съвсем достатъчни. Разбира се гледайте грайфери и кожа. Колкото по-грапави са отдолу – толкова по-добре.

И така.. готови ли сте за планината? Ние – да.

Google+ Comments