Loading

Кога се яде тъмен шоколад?

Хората обичат сладко в различна степен. Никой соленолюбец не може да бъде задължен да яде много десерти, както и никой почитател на шоколада – да се откаже от лакомствата. Независимо обаче дали сте от първите или от вторите, или пък имате някакви свои съвсем различни вкусове (кисело, люто, горчиво), има тъмен шоколад, който е добре да похапвате при различни случаи.

helth dark chicolateСлучай 1 – тъмен шоколад за фитнес. Този шоколад наричаме още черен или натурален, заради по-тъмния му цвят. Той съдържа 70% и повече, някои фирми предлагат 90% какаова маса. Какаото предоставя голямо количество енергия и само няколко парченца след фитнес ще ни накарат да забравим за умората.

Случай 2 – блокче шоколад за „Добро утро“. В какаото се съдържа още кофеин. Той има ободряващ ефект върху организма. Освен това учени са доказали, че то съдържа и серотнин и увеличава производството на ендрофин, който пък е естествен антидепресант и отговаря за доброто ни настроение. Чудесно!

Случай 3 – най-добър за диета. Хубавото на тъмния шоколад е, че не е така високо калоричен като млечния. Той не се приготвя с мляко и захар, затова има значително по-горчив вкус. За него се казва, че инхибира кръвната захар, подобрява метаболизма, което предпазва от затлъстяване и дори от развитие на диабет.

Случай 4 – при проблеми с холестерола. Интересен факт е, че тъмният шоколад съдържа множество олеинови киселини, които са добра профилактика от сърдечно-съдови заболявания.

Случай 5 – за красота и спокойствие на жената. Казват че в тъмния шоколад се съдържа желязо, калции и много витамини, което спомагало за по-красива кожа. Освен това шоколадът успокоявал агресията и жените ставали много по-щастливи, усмихнати и обичащи.

Ако в първите 4 случая говорим за шоколада и неговата полезност за здравето, то последният е доста по-практичен и напомня да не забравяме да бъдем любезни и да глезим жените си с шоколадови изкушения. Интересна обаче е закономерността – даваш горчиш шоколад на половинката си, за да бъде сладка самата тя.

Google+ Comments