Loading

Защо ни е профил в LinkedIn

Социални мрежи! Чували сте понятието “социална мрежи”, нали? Та, кой не е в днешно време? Всичко започна от facebook, след това разбрахме, че съществува такова нещо като twitter, но малцина са като че ли българите, които си направиха и използват активно twitter у нас. Разбира се, и Google не останаха по-назад и затова създадоха собствената си социална мрежа, а именно Google+. Постепенно се появиха и други подобни платформи, но насочени предимно към снимки и изображения, като най-силно се наложиха pinterest и instagram. Няма да повдигам темата и за останалите социални мрежи, които не споменавам в момента.

linkedin-blunders1Днес ще повдигна темата за т.нар. професионална мрежа LinkedIn. Тя е сравнително популярна, но сякаш не е толкова активно използвана. В LinkedIn общо взето профилът ви е вашето CV. Посочвате професионалния си опит, настоящата ви месторабота, образованието ви, проекти, по които сте работили или работите в момента, езиците, които владеете, различни сертификати и отличия и дори доброволчески опит. Всичко е по желание, разбира се, и няма нищо задължително. На мен най-много ми допада, че можете да посочите уменията си и да получавате плюсчета за тях от различни хора, с които сте се свързали. Това е т.нар. ендорсване. Хората, които ви едросват, един вид гарантират, че наистина притежавате уменията, които сте посочили. Постоянно можете да обновявате и актуализирате профила си, което е наистина полезно.

Хубавото тук е, че се свързвате с хора, които работят в същата или сходна на вашата дейност. Можете да станете последовател на дадена компания и да следите по-лесно новостите покрай нея. Публикуват се също така обяви за работа, така че реално е възможно да си намерите работа чрез LinkedIn. Можете да изпращате съобщения, да искате препоръки от ваши работодатели или шефове. Можете да се саморекламирате, качвайки информция за проекти, които сте завършили и т.н..

Полезно е, но като при всяка социална мрежа е хубаво да се научите как да извличате най-полезното, а не да ставате жертва на спама.

Google+ Comments