Loading

За най-вкусния чай у дома

С идването на по-студените месеци една от най-използваните думи е чай. Горещ, ароматен, подсладен или не, който от само една глътка да сгрее тялото и душата. При мен чаят действа точно така. И тъй като го приготвям с години, за мен е станало навик. Затова не съм се замислял дали изобщо го правя както трябва. А вие?

В моята рутина много често за по-бързо взимам чай на пакетчета. Загрявам вода от кафе машината или от каната, слагам я в чаша, после билката, малко мед, запарвам и пия. Оказа се обаче, че никога не съм чел препоръките на производителя за времето за запарка и за топлината на водата.

Спрямо вида на билките, които могат да бъдат от чаено дърво – зелен, черен, оолонг, или от подправки, плодове и прочие, има различно време за варенето им. Някои не се нуждаят да бъдат запарени, а други не бива да се подслаждат. Възможностите са много затова от мен да запомните винаги, ама наистина винаги, да сте наясно с изискванията за неговото приготвяне.

За билковите чайове, които най-често използваме в България, е добре да се варят по-дълго, за да се извлекат от тях всички полезни вещества. Също така увеличаване на времетраенето за приготвяне прави цвета и вкуса по-наситени. В тези случаи няма да има нужда от мед или лимон, които аз така или иначе избягвам.

Накрая завършвам и със съвет в каква чаша да пиете чая си. Правилото е да бъде стъклена, за да може максимално циркулацията на топлината да бъде добра. Зная, че има много красиви керамични чаши, но пък вземете и стъклена и пробвайте. Сигурен съм, че като приложите и всички съвети, ще си подарите още по-невероятна напитка.

Google+ Comments