Loading

За “диван”сърфинга

doss_01Знаете ли що е това животно “коучсърфингът” (couchsurfing) или тъй нареченото “дивансърфинг” ;). Това е общество от приблизително 4 милиона гостоприемни пътешественици, които познават приятния гъдел от пътуването, пристрастяването към него и са наясно как парите могат да бъдат сериозна спънка към желанието на човек да разгледа други държави, да опознае различни култури и да срещне много нови хора. Най-големите разходи идват от пътните и нощувките. Първите са неизбежни, но пък при вторите е възможно да попаднете на много лоши условия, отпаднали резервации или нагли хазаи. Каучсърфаите са решили да спестят разходите от хостели и хотели и да предложат собствения си диван на непознати и любознателни пътешественици, точно като тях. Разбира се самите те в свои пътувания биха се възползвали. Така че каучсърфингът е гостоприемство, базирано върху културния обмен и коспомополитното мислене, че всички сме граждани на света и можем да бъдем приятели независими къде живеем.

Разбира се, това не е за всеки. Най-важното е да си общителен и отворен към света. Лично аз бих изпитал неудобство да поканя в дома си непознат чужденец, но пък имам приятел, който го прави и винаги ме кани да прекарам вечерта с тях. Обикновено събираме тайфата, прекарваме час или два, разбира се без да досаждаме на уморения турист, за да му разкажем за България и той да ни каже т’ва-онова за свойта си страна. Става забавно като му предложим алкохол и някое българско ястие. На следващия ден го развеждаме. Обикновено, ако чужденеца няма други планове, компанията му идва добре дошла. Последният път бяхме с норвежец, който заведохме в софийска дискотека за народни танци… адски му хареса.. и дискотеката… и ракията… и луканката… и шопската салата. На таратора се намръщи.

Ако искате и вие да се включите в този така интересен културен обмен, единственото което трябва да напрвите е да се регистрирате на couchsurfing.org

Google+ Comments