Loading

Винени атрибути за начинаещи

Знам, че сред четящите в блога ми има любители на алкохола и то не на кой да е, а на виното. Самият аз съм почитател на гроздовата напитка и често от септември до април вечер си подарявам по чашка-две от нея. Когато започнеш да консумираш толкова често вино, разбираш, че трябва да имаш определени атрибути за отваряне, консумация и съхранение. За да не изпадате в неприятни ситуации, ви споделям някои от тях.

Тирбушон
Задължителният аксесоар, без който не може да отворите бутилката наслада. Препоръчвам ви да инвестирате в стабилен тирбушон, който да не се счупи в ръцете ви или в корковата тапа. За по-малко сръчните предлагам да се сдобиете с електрически, който сам върши цялата работа по отварянето.

Дроп стоп
Това е специално гланцирано пластмасово листче, което се поставя на отвора на бутилката. Целта му е при наливане да спре капките и да не се получи оливане по чашата или по самата бутилка. Много е практично и полезно, а най-хубавото е, че може да се използва многократно – измиваш и прибираш за следващото ползване.

Декантатор
Това всъщност е специална кана, в която се сипва виното от бутилката или ако пък е в по-големи количества, за да се сервира на масата. Характеризира се с широко плоско дъно и дълго и широко гърло. По тоз начин се запазват качествата на виното, а и наливането му по чашите е удобно.

Вакуум помпа
Може да закупите ръчна или електрическа, ефектът и при двете е отличен. Продава се и с две гумени тапи в комплект. Нейната цел е да обезвъздуши бутилката и да запази течността, когато не е консумирана докрай. Аз например я използвам в случаите, когато две или три вечери пия от една бутилка вино. По този начин знам, че на следващата вечер ще се насладя на същата качествена напитка.

И накрая – не забравяйте да се сдобиете и със специални чаши, предназначени за вино. Подобрете правилния сорт и година на производство, както и любим човек. Консумирайте отговорно и наздраве!

Google+ Comments