Loading

Възможности за образование по математика по Интернет

Ето че започна новата учебна година, която за нашата дъщеря ще е последна в гимназията. Освен вълнението и подготовките около абитуриентския бал, обаче, трябва да помислим и за по-нататък – какво ще учим, къде, с какво ще кандидатстваме. Разбира се, този въпрос започнахме да обсъждаме още миналата година, немалко проучвания направихме оттогава, за професии, за специалности, за университети. Това, което ми се иска, е дъщеря ми да учи, а впоследствие и да работи нещо, което ще й харесва, финансовите перспективи са второстепенни. За целта, се опитах да й помогна да вземе информирано решение, а не просто да каже: “Харесва ми Доктор Хаус, ще уча Медицина!” .

И нашата, нали е амбициозна, реши вече, че иска Архитектура в УАСГ. Сега, казвам, ще видиш що е учене и липса на сън. Абстрахирам се от факта колко трудно е да се завърши тази специалност и се концентрирам върху това как ще успее да влезе. Вече я записахме на частни уроци по рисуване, сега остана математиката.

По математика, моята дъщеря може да се похвали с отличен успех и също толкова добри умения и знания. Предложих и там да я запиша на частни уроци, но според нея няма смисъл – справя се достатъчно добре, просто й трябвало упражнение върху целия материал. В такъв случай й предложих да й накупя 5-10 сборника и да се упражнява, но тя ми каза, че и в това нямало смисъл. Знаела един сайт, където решаването на задачи щяло да й излезе по-евтино от сборниците, пък задачите били стотици и имало всички, които са се падали на изпити в УАСГ през последните години.

Поинтересувах се веднага кой е този сайт, и ми показаха – казва се www.kandidat.bg, повече за него може да се научи тук. Наистина, има сигурно хиляди задачи и повечето са от изпити на университети и матури по математика, идеално подредени по класове и категории. Излиза (почти) безплатно, в зависимост от това колко се използва. А това, което наистина ми хареса най-много при тази платформа е, че ако се затрудниш с определена задача и не разбереш решението, можеш безплатно да пишеш до екипа на сайта, и да ти разяснят по-подробно решението.

Хареса ми този начин на обучение – лесен, евтин до безплатен, удобен – в Интернет среда. В блога на сайта прочетох обаче, че МОН изобщо няма и намерение, да интегрира подобни инструменти в публичното образование до 12-ти клас. А би било толкова удобно ако можеше учениците да си решават най-малкото домашните от там, вместо да си купуват скъпи сборници. 95% от тях имат или лаптоп, или таблет, или смартфон + интернет, които биха им били нужни. На останалите 5% задачите винаги могат да се принтират – и пак ще излезе доста по-евтино от “одобрените” учебни пособия от министерството.

Другият сайт, който дъщеря ни ползва активно, е сайтът www.khanacademy.org – той също има подобни възможности, но е на английски. Там е пълно с видеоуроци от начална аритметика до висша математика, и когато нещо не й е ясно или е позабравила, бързо си го припомня като гледа някой от уроците. А те между другото са предадени толкова изкусно и то само в рамките на 5-15 минути от човек, който не е учител по професия, че се чудя защо и у нас не се опитват да преповтарят същия метод.

Има някои видеоуроци по математика и на български, могат да се открият в Youtube, ако потърсите. Засега не покриват значителна част от материала, но все пак се развиват, което е похвално, предвид това че са лишени от всякаква форма на финансиране.

И така, подготовката по математика за матурата и изпита на моята дъщеря трескаво вървят, подкрепени от тези онлайн инструменти. Надявам се, благодарение на тази публикация повече хора да разберат за тях и да започнат да се възползват, защото улесняват значително и пестят много, много пари от частни уроци.

Google+ Comments