Loading

Урок по морал от репортерите на БТВ новините

mira
Миролюба Бенатова

 

В България любим ни е общият знаменател: лекарите били некадърни, съдиите-   подкупни, учителите-неграмотни, журналистите-продажни и т.н. Дори аз в момента, анализирайки проблема, възприемам като едно цяло българите и склонността ни към обобщаване и лепване на етикети. Част съм от това общество и едно от нещата, които изключително не толерирам, са категориите и предразсъдъците, рожби на незнанието и липса на желание да опознаеш различието.

Такава една гилдия, която често попада под ударите на общественото недоволство, е журналистическата. Разбира се, има новинари, които следват нечии интереси, но защо тяхната ценностна система трябва да черни имената на останалите, на тези, които биват преследвани, бити, тормозени психически и физически, но отстоявайки до последно истината? Не може ли обратното: смелите и борещи се в името на правдата да са „етикетът“?

За мен такъв един „образцов етикет“ са репортерите на „BTV новините“: каквото, където и когато и да стане, независимо кои страни са засегнати, те винаги са там. Аз лично не бих издържал на подобно напрежение: да преследвам хора, да ги разпъвам на кръст, докато не отговорят адекватно на зададените въпроси, да ме вдигнат в 23ч. през почивен ден, защото има пожар и аз трябва да отразя събитието, да ме заплашват със саморазправа или направо смърт знайни и незнайни хорица… Не, мерси, не е за мен!

Обаче Димитър Анестев, Миролюба Бенатова, Канна Рачева, Марина Цекова и др. смели (за мен дори безразсъдни) бойци от редиците на „БТВ новините“ са приели това за свое ежедневие. И тъй като не обичам да говоря без факти, а и знам, че много от вас ще възразят (тези със страстта към общия знаменател и етикетите), ето няколко.

За 13-годишна история репортерите на BTV печелят редица престижни награди, сред които и международни: „Офицър“, „Най-добър репортаж“, „Гражданска позиция“, Златно перо“ за принос към българската култура, „Журналистически принос в защита на правата на гражданите“ и пр.

Цифрите също говорят: от създаването си досега БТВ е неизменно в топ 3 по рейтинг, като за март месец тази година заема 33% от телевизионния пазар и вои убедително следващия претендент „Нова ТВ“ (17%).

Така че нека внимаваме следващия път, когато заклеймим някого с епитети като „продажен“ и „корумпиран“, и да се замислим: „А аз какво направих днес за едно по-добро утре?“

Google+ Comments