Loading

Упражнения за увереност

Всевъзможни социологически проучвания отново и отново доказват, че съществува връзка между самоувереността и успеха. Уверените хора са по-склонни да се изправят пред всякакви житейски ситуации и да поемат повече рискове, което естествено им създава повече възможности. Днес ще ви дам няколко съвета за това как да станете по-уверени.

1 – Винаги бъдете готови да разкажете добра история.

Дори животът ви като цяло да е тих и да ви липсват приключения, все пак трябва да можете да отговорите на въпроса „Какво е новото в живота ти?“ с нещо различно от „Не много“. Уверените хора лесно говорят, но на някои им е нужда практика, за да придобият това умение. Потърсете нещо интересно, което да разкажете, било то план за предстояща екскурзия или да направите ремонт на апартамента си, дори и нов проект в работата ви.

2 – Бъдете любопитни.

За да придобиете ефективно умението да говорите, опитайте се да проявявате интерес и към хората около вас. Проявите любопитство към новостите в живота им, към ситуациите, които ги вълнуват, и бъдете готови да отговорите на същите тези въпроси.

3 – Поработете върху стойката си.

Не бъдете прегърбени: това показва липса на убеденост. Ако това е една от вашите слаби страни, залепете бележка на компютъра си, която да ви напомня да внимавате върху стойката си. За да се коригирате, дръпнете раменете си назад и повдигнете брадичката.

4 – Спрете да се притеснявате какво мислят хората.

Хората, които нямат увереност, непрекъснато си задават тези въпроси: “Изглеждах ли достатъчно сигурен? Смятат ли, че съм умен? Мислят ли, че ще успея? Смятат ли, че това, което казах, е глупаво?“ Няма как да знаете какво мислят околните, а и вие едва ли мислите за тях, колкото очаквате те да мислят за вас. Вместо да се притеснявате от чуждото мнение за всяка отделна дума, която изричате, съсредоточете се върху нещата, които правят общуването по-ефективно, като например да задавате добри въпроси и да гледате събеседника си в очите.

5 – Елиминирайте негативните мисли.

Внимавайте какво мислите. Всеки път, когато помислите за нещо от сорта на „Не мога да го направя“, заменете мисълта с нещо положително като „Ще дам всичко от себе си“. Ключът е да погледнете отвън. Как бихте се почувствали, ако чуете някой до вас да казва: „Толкова съм [дебел, тъп, грозен, бавен и т.н.]“? Насърчавайте себе си, точно както бихте направили с някой друг.

6 – Усмихвайте се.

Независимо колко са мрачни мислите ви в даден момент, ако се постараете да приемете трудностите с усмивка, това ще ви даде увереност. Освен това много изследвания показват, че човек, който се усмихва, се възприема като по-приятен от човек, който не се усмихва.

7 – Учете се от грешките си, без да се засягате от тях.

Вашето поведение в лицето на груба грешка е важно. Уверените хора знаят, че никой не е перфектен и дори когато правят грешка, те знаят, че това не е краят на света. Попитайте себе си: „Колко важна ще бъде тази грешка след три месеца?“. Ако грешката ви включва работа, поемете отговорност за нея и обещайте да се справите по-добре следващия път.

8 – Научете се да говорите пред публика.

Ако това не е вашата силна страна, активно търсете възможности за придобиване и подобряване на това жизненоважно умение. Преди да се изправите пред непознати, упражнявайте се върху близки и приятели. Може в началото да е неловко, но това ще ви помогне да подредите мислите си в думи и да свикнете да говорите пред публика.

Google+ Comments