Loading

Топлинни градски острови

Да живеем в големия град – това е мечтата на повечето от нас. Е, а на някои ни е и в природата. И колкото и предимства да има да си заобиколен от вкусна храна, различи хора и достъп до всички модерни неща, има и някои негативи. А много от тях се проявяват през лятото. Тогава сякаш не живееш в град, а си на топлинен остров, в който само се потиш.

Всъщност усещането за жега не е само усещане, а е факт. То се получава благодарение на асфалта, бетона и липсата на озеленяване. Засилва се и от употребата на климатици, тъй като техните външни тела допълнително затоплят въздуха. Ако трябва да бъда точен, то и всички електрически уреди при работата си бълват жега, особено хладилникът. А какво може да се направи, за да се преборим с градската топлина през лятото?

Тук е необходимо управниците на градовете да предприемат сериозни политики по благоустройство. Няма как да се спре изграждането на пътища или сгради. Но може да се заложи на избор на настилка за големи паркинги или тротоари от т.нар. дишащи плочки. Има такива, които са в пастелни цветове и между които може да расте трева, за да не излъчват толкова топлина. Също и подреждането им в определени форми спомага за по-малкото приемане на слънчева радиация.

Друго решение биха били светлоотразителнителните панели, отблъскващи лъчите. Пребоядисването на покривите в студени цветове също би помогнало. Монтирането на водни пръскачки по улиците е интересно решение, но пък е свързано с изхабяването на голям ресурс.

Най-доброто за справяне с топлинните градски острови си остава озеленяването. Затова се стремете да имате максимално растителност на балкона си. От общините пък трябва да се стараят да изградят паркове и зони за разхлада и отдих. Колкото повече са те, толкова по-добре ще се диша.

Google+ Comments