Loading

Ще се срине ли КТБ под собствената си тежест?

Все се стремим да сме европейска държава, с европейско право и правила, а все се излагаме като Бай Ганьовци. Последният скандал е направо огромен, дори по нашите стандарти. Става въпрос за аферата около Цветан Василев и Корпоративна Търговска Банка. Разследвания на ключови медии (знаете, че вярвам само на отбрани) сочат, че Василев в качеството си на Председател на Надзорния съвет на банката, е извършвал измами на стойност стотици милиони левове, като ги е раздавал на хора и фирми, свързани с него. Тези фирми не са били обезпечени по какъвто и да е начин и е нямало как парите да им се изземат от имущество при нужда. Нещо повече – някои от тези фирми дори нямат нает персонал.

bank-vaultКТБ е отпускала в кредити повече суми, отколкото е позволено – а именно 25% от капитала на банката. Нейните кредити всъщност са надхвърлили (как?!) 100% от капитала й, а това според мен означава, че повечето от парите на вложителите са били раздадени по кредити. И ако значителна част от тези кредити са така несъбираеми както тези към близките до Василев фирми, то представете си какво ще стане в момента, в който пред вратите на банката се извият опашки от чакащи обикновени хора, искащи да изтеглят или преместят депозитите си?

Точно тази банка – Корпоративна търговска, в продължение на години се славеше като най-избираната за държавните ни пари, сигурно затова и много частни и бизнес клиенти й се довериха. Дали обаче това няма да е най-големият банков колапс в новата ни история – надявам се, че не, защото много обикновени хора ще пострадат, заради безумните и заслепени от алчност действия на една шепа…

Google+ Comments