Loading

Спечелете си уважение

earn-respect-at-workУважението не се дава току-така, то се печели. В това съм се убедил многократно, въпреки че някои ще кажат, че нямам толкова дълъг житейски опит, за да си правя такива заключения. Е, достатъчно е да мога да изведа не една и две поуки на база поведението на хората през годините в работна обстановка.

Поведения като ръчкането в телефона при разговор с друг човек, прекъсването на някого, докато говори, или въртенето на очи, за да покажете несъгласие, по-скоро ви отдалечават от това да спечелите респект. Те говорят за лошо възпитание и непознаване на елементарни правила от бизнес етиката. Слушайте внимателно, когато ви говорят, опитайте се да разберете какво има предвид отсрещната страна и изкажете адекватно мнение по въпроса. Дръжте се професионално и използвайте подходящия за конкретната ситуация език.

Учтивостта към всеки, независимо дали колега на работа, или човека, от когото си купувате кафе сутрин, ви доближава с още една крачка към печеленето на уважение. Отворете вратата за колежката си, ако се засечете сутрин на идване на работа. Помогнете на майка с дете да качи количката в градския транспорт. Усмихвайте се на хората и им благодарете.

Научете се да приемате, че проблемът е във вас, без да си измисляте извинения и да сочите друг за виновник. Колкото и да не ви се иска да си признаете, понякога грешката действително е във вас и може би подсъзнателно го знаете, но като защитна реакция първосигнално го отричате. Малко хора биха си признали, затова и тази постъпка е достойна за уважение.

 

Google+ Comments