Loading

Рискът на офис професиите

След празниците и почивката първите няколко работни седмици могат да са наистина кошмарни. И вие ли сте от онези, които по цял ден стоят в седнало положение пред монитора на компютъра? Имате постоянна нужда от раздвижване? Следобедите едва държите очите си отворени, а края на деня всичко пред погледа ви е размазано? Копнеете спешно да зърнете природа, да избягате с крясъци от града, да се раздвижите?

Сериозно започвам да мисля, че офис професиите са доста по-натоварващи и нездравословни от общоработническите. В единия случай се прибираш от работа скован и безкрайно умствено натоварен, а в другия физически изхабен, но здрав и със спокоен сън. Освен това стресът от фирмената работа е значително по-голям и може да влоши общото състояние на човека, което в 80% от случаите е предпоставка за сериозни сърдечни заболявания, прединсултни ситуации и други.

Застояването дълго време на едно място пречи на нормалната циркулация на кръв, а приведената фигура може да tired-of-writingдоведе до болки в кръста, скованост на раменете и изкривявания, изшипявания и хронична умора. Жените в офиси най-често се оплакват от разширени вени и диабет. Второто, защото много хора, докато “седят”  усещат глад и несъзнателно похапват. Резултатът е наддаване на тегло и много трудното му сваляне.

Работа пред компютър изисква и много голяма концентрация и постоянност. Обикновено хората, чиито ден протича по този начин, се оплакват по-често от главоболие и уморени очи, отколкото другите.

Парадоксът във всичко това е, че именно такъв тип професии (маркетолози, програмисти, тестери, дизайнери и т.н) са най-търсени и най-добре платени, но също така най-страдащи от безсъние, депресия, хормонален дисбаланс, заболявания на нервната система и хранителни разстройства, докато най-нископлатените професии като хамалските услуги, общи строителни работници и др. “пазят” служителите си в крепко физическо и психично здраве.

Google+ Comments