Loading

Работа, компютър, движение

Седящите професии са професиите на XXI век. Като започнем от секретарките, редакторите, коректорите, счетоводителите и да не кажа всички хора, заети през IT сферата, и продължа с касиерите, административните работници и т.н. Всички те може и да работят различни неща и да са заети в различни сфери, но имат едно общо нещо – през по-голямата част от времето си са заети с работа пред компютър, подхвърлят папки и документи или пресмятат различни цифри.

Изпитвал съм на собствен гръб какво е да си по цял ден седнал и да се взираш пред екрана. Не е никак приятно и определено причинява дискомфорт на тялото, да не говорим за болежките в кръста, врата и седалищната област.

man-at-computerКакво можем да направим по въпроса?

За съжаление не много, ако искаме да запазим настоящата си работа. Най-удачното решение според мен е да тренирате допълнително. Правилото е следното: Всеки, който работи пред компютър или в седнало положение по цял ден, има нужда от допълнителни тренировки. Най-лесно е да ходите на фитнес, защото в залата има най-различни уреди. Можете да правите кардио упражнения, силови или да си изработите специална програма. Разбира се, ако фитнеса не ви е в стила, можете да избере друг спорт.

Аз между другото гледам да се придържам към това правило, което посочих по-горе. Тренирам поне по четири пъти седмично и минимум по час при всяка тренировка. Помага ми да се разсея след работа, да повиша жизнения си тонус и като цяло се чувствам доста добре след това. В интерес на истината обаче, въпреки тренировките наскоро успях да настина и да наруша ритъма си на живот. Вече една седмица не съм тренирал нищо и от този факт се чувствам дори по-зле, отколкото се чувствах заради настинката ми. Схванах се ужасно и започнах да се чувствам все по-уморен… Затова от понеделник си обещавам, че започвам да тренирам пак усилено. Липсва ми предишната енергия и съм твърдо решен да вляза отново в ритъм.

Google+ Comments