Loading

Пловдив – Европейска столица на културата’ 2019

Седем уникални тепета, за които легенди разказват, че някога в пра-пра стари времена са представлявали открити волканични изходи, откъдето е бълвала лава; древни тракийски гробници; останали от Филип Македонски, Древна Елада и Византия постройки, театри, акведукти и други; крепостни стени, възрожденски сгради на няколко ката, кълдаръмени улици, нашепващи историята векове назад. Всичко това съчетано с горещо лято, сравнително мека зима, прекрасната гледка на Родопа планина, зашеметяващи панорамни изгледи към различни части на града.

DSC09572Пловдив заслужено спечели конкурса Европейска столица на културата 2019 г. Не само защото е 6-тият най-стар населен град в света, но и защото до днес е запазил своя дух, реставриран и подновен, средище на художници, писатели, артисти. Разкриват се все повече арт кътчета за млади хора, организират се все повече събития – литературни срещи, постановки, концерти. От години ремонтните дейности не стихват. Разкри се малкият театър до Джумаята, обновиха се градинки и детски площадки, пред всяко училище има прясна маркировка, преасфалтираха се редица улици, подновиха се старите киоски с нови, обновиха спирките, направиха чудеса с парко пространствата. Разбира се не казвам, че навсякъде всикчо е на 6 – всеки знае, че има още какво да се желае, но постиженията са повече от задоволителни.

Не ще и питане, че съм горд, че избраха точно моя град за Европейска столица на културата. Ще ми се да виждам повече млади хора като мен по улиците, повече оживени квартали, повече майки с деца. Иска ми се хората да не напускат града, а да го разрастват, но най-вече да го превърнат в едно много по-спокойно, гостоприемно и обично място за живот с повече работни места, по-високи заплати, с добро ниво на образование и възможности за развитие. Амин!

Google+ Comments