Loading

Няколко думи за продуктивността

Когато сме по-продуктивни свършваме повече задачи и постигаме по-добри резултати. Но пък има и много неща, които ни отклоняват от процеса на продуктивност. Трудно е да ги овладеем, но справим ли се с тях, ще се справяме и с работата си по-добре.

Колкото и да ви се иска, не може да бъдете продуктивни през целия ден. Трудно е съзнанието ви да е концентрирано в продължение на 8 часа нон-стоп. Това, което мога да ви посъветвам, е да вършите по-трудните и спешни задачи в частта от деня, когато сте най-продуктивни. За някои това ще е сутрин, за други – следобед. В края на деня обаче всички сме уморени, така че не оставяйте тежката работа за последния момент.

Посветеният на работата си човек често се стреми към перфекционизъм. Това донякъде забавя изпълнението на възложените задача, защото този, който ги върши, иска да ги изпълни максимално точно. Връща се по няколко пъти да проверява, за да е сигурен в качеството на работата, която предава. Този служител е твърде взискателен към себе си, затова и работи по-бавно, но това е неговото темпо на продуктивност. Ако вие сте като него, това, което може да направите, е да се фокусирате само върху нещата, свързани с изпълнението на поставената задача, без да изпадате в излишни детайли за дейности покрай нея.

От известно време се знае, че така обичаното някога умение за мултитаскинг всъщност води до по-ниска продуктивност. Когато мултитасквате, може да сте концентрирани, но не по равно върху всяка една задача. Накрая, може да не свършите всички задачи навреме, а онези, които сте успели да завършите, няма да са направени толкова качествено.

Google+ Comments