Loading

На кого е природата?

Първосигналният отговор на този въпрос е “на всички”, но когато човек се позамисли малко по-сериозно по темата, се оказва, че това всъщност не е точно така. На теория планините и горите трябва да са свободни зони, където хората да могат да се разхождат и да се любуват на природата, но на практика това не може да се случи, защото това означава, че ще хората се оставят следи от своето пребиваване на тези места постоянно.

Сигурно много от планинарите, които четат тези редове, ще възразят и ще кажат, че те са отговорни към природата и не си оставят боклуците навсякъде, но не всички хора са такива. За съжаление на много от местата на които съм ходил има боклуци, фасове и остатъци, от човешка дейност, което според мен е абсолютно недопустимо. И тъй като няма как да обикалят контролни органи ежедневно и ежечасно из всяка една местност в България, за да глобяват нарушителите, то следва да се въведат забрани за посещения на определени зони, за да може да се опази естествения хабитат на животинските видове.

Ето защо се въведе и забрана за дивото къмпингуване, което в основата си представляваше именно стремеж на органите да защитят горите от хора, които не знаят как да ги пазят от собственото си присъствие, а не дай си Боже да предизвикат пожар. Но както всичко хубаво, така и този закон се видоизмени в нещо, което обслужва интересите на концесионерите на къмпингите.

Със сигурност няма нищо по-привлекателно от това да можеш да си опънеш палатката където искаш в дивото и да пренощуваш, но трябва да се прави отговорно. И тъй като не сме възпитали отговорно общество, ще трябва да се въведат забрани за всички.  Тъжно, но факт.

Какво е вашето мнение по темата? Ще се радвам да го споделите с мен.

Google+ Comments