Loading

Мода или междукултурно проникване?

halloween-party-borders-Halloween-Graveyard-Cake-DecorationsЗнаете ли какъв ден е днес? 31 октомври или Хелоуин, както е известен и по нашите географски ширини през последните няколко години.

Прави ми впечатление, че този празник набира все повече популярност у нас. Спомням си обаче ясно годините, в които гледахме Хелоуин ни беше познат само от игрални и анимационни филми, в които една определена нощ през годината децата се маскираха и излизаха навън да се забавляват, да събират бонбони (и да правят бели). Когато аз разбрах за първи път за Хелоуин ми беше интересно да науча повече за него и да го видя на живо. Не съм си мислел обаче аз самият да се маскирам по някакъв начин, защото не съм възприемал нещо подобно като част от нашата традиция и култура. През последните години обаче празникът набра толкова популярност у нас, че започвам да се чудя. В мода ли се превръща или е някакъв вид междукултурно проникване?

Магазините се украсяват с разни паяжини, паяци, прилепи и тикви. Хората започват да си купуват “страшни” украси за дома и офиса. Организират се хелоуински тематични партита на различни места. Хората правят планове как ще се маскират и т.н.

Убеден съм, че цялото това американско влияние беше довяно у нас с помощта на медиите и Интернет. Ако не бяха компютърните игри, книгите, филмите, песните и какво ли още не с хелоуинска жилка у тях, то този празник нямаше да получи такова широко разпространение и у нас.

А замисляли ли сте се, че всъщност ние вече си имам подобно “събитие с маски”. Нашите кукери на Сирни заговезни например се обличат по този начин със същата цел, с която го правят и всички на Хелоуин – за да изплашат злите духове.  Но разбира се, нашето не е достатъчно. Трябва да вземем и от чуждото…

Признавам, че Хелоуин е интересен и забавен празник. Но нужно ли е да го превръщаме в националното събитие, към което се приближава с всяка следваща година?

Google+ Comments