Loading

Кои градове са побратимени с Пловдив?

Collage_RomeНеведнъж съм споменавал, че родният ми град е Пловдив и се гордея с този факт. Не само че сме в Центъра на България, имаме страхотни забележителности, но и хората са супер готини. Затова днес отново посвещавам поста си на родното ми място. По-точно искам да ви споделя за другите градове, с които Пловдив е побратимен. Но преди това нека уточним какво точно означава това…

Побратимени са онези градове, които по някакъв начин са свързани с основната цел да подобрят контактите и културните връзки един с друг. Можете да срещнете понятието още като градове-близнаци, приятелски градове или гардове партньори, но побратимени звучи къде-къде по-обвързващо. В сайта на община Пловдив пише, че градът ни има общо 26 такива “братя”. За да разберем кои са те, нека започнем от страните ни съседки… това са Охрид и Куманово (Македония), Солун и Костур (Гърция), Лесковац (Сърбия), Истанбул и Бурса (Турция).

Други по-далечни европейски градове са… Бърно (Чехия), Гюмри (Армения), Донецк (Украйна), Кошице (Словакия), Кутаиси (Грузия), Лайпциг (Германия), Познан (Полша) и любимия ми Рим (Италия).

Кои останаха ли? Ето още няколко още по-далечни градове-братя на роден Пловдив… Валенсия (Венецуела), Джида (Саудитска Арабия), Екатеринбург, Иваново и Санк Петербург (Русия), Колумбия (Южна Каролина, САЩ), Луоян (Китай), Окаяма (Япония), Петра (Йордания), Самарканд (Узбекистан) и Тегу (Южна Корея).

Както виждате въобще не са малко, та имаме повод да се гордеем. Не сте ли съгласни?

Google+ Comments