Collage_RomeНеведнъж съм споменавал, че родният ми град е Пловдив и се гордея с този факт. Не само че сме в Центъра на България, имаме страхотни забележителности, но и хората са супер готини. Затова днес отново посвещавам поста си на родното ми място. По-точно искам да ви споделя за другите градове, с които Пловдив е побратимен. Но преди това нека уточним какво точно означава това…

Побратимени са онези градове, които по някакъв начин са свързани с основната цел да подобрят контактите и културните връзки един с друг. Можете да срещнете понятието още като градове-близнаци, приятелски градове или гардове партньори, но побратимени звучи къде-къде по-обвързващо. В сайта на община Пловдив пише, че градът ни има общо 26 такива “братя”. За да разберем кои са те, нека започнем от страните ни съседки… това са Охрид и Куманово (Македония), Солун и Костур (Гърция), Лесковац (Сърбия), Истанбул и Бурса (Турция).

Други по-далечни европейски градове са… Бърно (Чехия), Гюмри (Армения), Донецк (Украйна), Кошице (Словакия), Кутаиси (Грузия), Лайпциг (Германия), Познан (Полша) и любимия ми Рим (Италия).

Кои останаха ли? Ето още няколко още по-далечни градове-братя на роден Пловдив… Валенсия (Венецуела), Джида (Саудитска Арабия), Екатеринбург, Иваново и Санк Петербург (Русия), Колумбия (Южна Каролина, САЩ), Луоян (Китай), Окаяма (Япония), Петра (Йордания), Самарканд (Узбекистан) и Тегу (Южна Корея).

Както виждате въобще не са малко, та имаме повод да се гордеем. Не сте ли съгласни?

Кои градове са побратимени с Пловдив?
Rate this post

Google+ Comments

Tags: , , , , ,

2 Comments on Кои градове са побратимени с Пловдив?

  1. Горда пловдивчанка says:

    Пловдив е страхотен град! Заслужава си приза за Европейска столица на културата 2019. И благодаря за статията, не знаех, че градът е побратимен с толкова много градове. Сега се чувствам още по-горда 😀

  2. касичката says:

    Поздрави на Пловдив от Търново, нашето семейство обожава вашия град.

Leave a Reply