Loading

Когато България стъпи на рали Дакар

За тези от вас, които не знаят какво представлява рали Дакар – това е многодневно офроуд състезание, в което могат да вземат участие както професионалисти, така и любители автомобилисти. Характерното за това състезание е, че маршрутът му преминава през различни терени, като пясъчни дюни, кал, камъни и други пресечени местности.

За първи път рали Дакар се провежда през 1979-а година, като стартът му е даден на 26 декември 1978-а година. А това е сбъднатата мечта на своя създател Тиери Самебн. През 1977-а година той участва на рали Абиджан-Ница, където се губи с мотора си в либийската пустиня. Така му хрумва идеята, че подобен тип надпревара, с разнообразни по вида си превозни средства, ще бъде особено интересен за участниците и атрактивен за наблюдателите и любителите на автомобилни състезания. И така, година по-късно 182 ентусиасти застават на старта на, превърналото се в едно от най-престижните офроуд състезания, рали Дакар.

Характерно за него е, че през годините участие са взели много популярни личности, като едни от най-запомнящите се са Марк Тачър, синът на Маргарет Тачър, принцът на Монако, Албърт II, принцесата на Хановер и сестра на Албърт II Каролина Монакска, Джони Холидей и много други.

За първи път български представител застава на старта на ралито през 2011-а година, когато Петър Ценков и Тодор Христов се явяват с АТВ-та. Петър Ценков успешно завършва състезанието, но Тодор Христов е възпрепятстван от катастрофа. На следващата година Ценков се явява за втори път отново с АТВ, като завършва успешно второто си рали Дакар състезание. През 2013-а година за първи път се състезават български представители с автомобил. Това са Орлин Алексиев, с навигатор Пламен Николов. Ценков се явява за трета поредна година като този път застава на старт линията с автомобил.

Дебютиращата двойка – Орлин Алексиев – Пламен Николов, правят прекрасно представяне и записват най-доброто българско класиране до този момент със 17-то място в класа и 61-во в генералното класиране. Година по-късно Орлин Алексиев се явява отново на състезанието, този път с друг автомобил, но проблем с качеството на горивото не му позволяват да повтори успешния си финал.

Google+ Comments