Loading

Какви са причините за нашия манталитет?

Обичам ви всички мои читатели и благодаря за оставените коментари. Виждам обаче, че мнозина сте негативно настроени, което е абсолютно норнално и логично. Виждам също, че по-малко са хората с положителна нагласа.

На какво се дължи това?

Имаме си ние една приказка за балканския манталитет. Знаем я още от романите на Алеко и ми се струва, че се сещате за колоритния образ на Бай Ганьо. Всички ние сме го взели като показателен образ за онези, които по някакъв начин излагат държавата ни. Но дали точно това е имал предвид Алеко? Ако прочетете внимателно описанието на Бай Ганьо ще забележите, че той е мургав, брадясал и леко пълен селски човек. Което веднага навежда на мисълта, че всъщност Алеко описва една прослойка от ниско образовани хорица, хитреци, които опорочават доброто име на страната ни. Изниква нуждата всеки да се образова, да се окултури родината, за да се избегнат неловките ситуации, злепоставящи рода ни.

Personal_TrollfaceНо балканският манталитет не е случайност. Той е следствие на ред исторически причини. Първата е Византийското робство, в следствие на което България губи много от знатните си люде. Следва период за борба за престола и войни. Наред идва завладяването ни от Османската империя, което е страшно поради различността на обичаите и религията. Големият период на иго и страшните наказания, на които се подлагат българите, са научили обикновения човек да стои смирен, да да се държи угодно към по-силния, да използва хитрост, за да оцелее. Хората се оплакват, крият се, но и оставят с ниско образование. След края на тази “епоха” изведнъж народният човек трябва да се справи със свободата, която успява да си извоюва. Логично, със законите, реда и политиката се заемат единствено онези, които са имали възможността да получат някакво образование. С бавни крачки тръгваме нанякъде, но неопитността на българина в политиката разклаща държавата. От всичко страдат обикновените хора. В даден момент идва на власт друг режим, който пренасочва хората към градовете и индустрията. Изведнъж той пада и ето ти демокрация. През годините на затвореност човекът не е виждал как се развива Западният свят и тъй като той е ей го – на хвърлей разстояние, всичко сравняваме по него. Не умеем да сме политици, не умеем да сме общественици, не умеем да сме граждани, не умеем да сме добри съседи дори и не умеем да възпитаваме децата си както трябва. Нашите наследници поемат нашата гнет, придобиват навика да негодуват, да се оплакват и да се чувстват безсилни, че не могат да направят нищо срещу онези, които се изживяват като властващи. Това създава целия български манталитет. Ние се държим така с причина. Нашият манталитет е част от балканския манталитет, защото общата ни балканска история прави хората от всички държави по-приказливи, по-докачливи, по-обидчиви, по-неразбиращи, хитруващи, нагаждащи се…

Така мисля аз. Отворен съм за вашите мнения по въпроса. Коя според вас е причината да сме такива?

Google+ Comments