Loading

Какъв е бил истинският Тор?

Благодарение на комиксите на Marvel, а впоследствие и на филмите, богът на гръмотевицата Тор стана добре известен на всички ни. Той всъщност е скандинавски бог, който викингите почитали и към когото се обръщали за закрила. Бил е полугигант с червена коса и дълга брада.

Въпреки че баща му, Один, се смятал за най-могъщия бог, най-почитан сред скандинавците бил именно Тор. Викингите изработвали най-различни украшения във формата на популярния му чук – Мьолнир. Докато Один покровителствал онези с позиция, Тор защитавал обикновените хора.

Най-отличителната характеристика на Тор е неговата сила, съизмерима с тази на гръцкия Херкулес. Храбростта му била ненадмината. Когато хората виждали светкавици в небето, си казвали, че Тор се бие за тях, за да ги защити.

thorЗа да срази противниците си, той разчитал на мускули си и на оръжията, с които умело боравел. Най-известното сред тях е вече споменатия чук, който имал магическа сила и единствено Тор можел да го вдигне. Богът на гръмотевицата също така притежавал магически колан, който удвоявал силите му, както и желязна ръкавица, която му позволявала да овладее чука си по-добре.

Тор бил символ на мъжеството. Докато баща му владеел силата на ума и мъдростта, той овладявал физическата сила до краен предел. Всички сме виждали какви едри мъжкари са викингите, затова може би Тор е бил техният идол. Въпреки това обаче по тяхно време най-тачени били хората, който притежавали и физическа, и интелектуална сила. В наши дни не мога точно да определя дали това е така, пък и днес като че ли физическата сила не е толкова важна, както е било едно време, когато са се водили битки за територия.

Google+ Comments