Loading

Как се променят цените?

С изненада установих, че ходенията ми до магазина вече са доста по-скъпи от тези през предходната година. За да проверя дали наистина е така, погледнах и записките, които водя в таблица за семейния бюджет. Опасенията ми се потвърдиха. И затова се запитах как са се променили цените и какво следва?

Тъй като темата ме привлече, започнах да чета и много международни медии. Оказа се, че в момента петролът е повишил цената си. Това означава, че ще има вдигнати цени и на много други продукти, както и на услуги. Явлението ще засегне не само страната ни, но и глобално пазара.

Всичко се дължи на факта, че ще поскъпне горивото, а оттам и транспортът. Логистиката щом се вдига, значи и цената на крайния продукт ще е по-висока. Но освен в сектора на храни и други стоки, влияние ще се окаже и върху стойността парното и тока. Това още повече ще промени цените на всичко – и на стоки, и на бита.

Още по-интересна е и тенденцията, която отчита повишаване и на стойността на жилищата. Наблюдава се прекомерно строителство в големите градове не само в България, но и в Европа. Така в страни като Германия и Франция имотите са поскъпнали с почти 20%. При нас процентът е сравнително по-малък, но предвид доходите ни, се усеща доста повече.

Прогнозите са, че до есента животът ще поскъпне. Това ще накара много хора да се отправят в големите градове, където средната работна заплата е по-висока, за да търсят препитания. Така иначе претъпканите места, ще станат още по-населени, с по-мръсен въздух, по-малко места за детски градини и за паркиране. Резултатът – по скъп, но по-мръсен живот.

Дали обаче ще се стигне дотам – само времето ще покаже. Този текст е просто мое съждение, което отбелязва по-високите цени.

Google+ Comments