Loading

Как да се предпазим от банкови измами според съветите на ЕОС Матрикс

Ако допреди няколко години онлайн пазаруването все още се приемаше с недоверие, а използването на картово плащане не беше навлязло в ежедневието ни, днес финансите и технологиите вървят ръка за ръка. Тенденцията на дигиталните транзакции се развива с бързи темпове, но с нея нарастват и опитите за злоупотреба с банкови карти. Това обаче се превърна в катализатор на креативността в измамите. Ето защо трябва да бъдем бдителни относно сигурността на финансите си.

В тази връзка реших, че е добра идея да споделя няколко добри практики как да се предпазим от банкови измами. Ценните съвети получих от експертите от ЕОС Матрикс. За тези от вас, които не знаят, те са най-голямата колекторска агенция в България, част от международната финансова група EOS Group. На пазара съществуват повече от 18 години и са помогнали на много хора, сред които съм и аз, да се справят с просрочените си задължения. Освен, че получих съдействие за адекватното управление на личните ми средства, се запознах подробно и с превенцията за защита на сметката ми.

Всички следим информационния поток в медиите и социалните мрежи, където вероятно сме чували за банковите измами чрез скимиране (skimming) на кредитни и дебитни карти. Процесът представлява сканиране на информацията от картата чрез предварително поставено в банкомата устройство. За да ги избегнем, трябва да обърнем внимание дали слотът за карта е разхлабен. Ако забележим нещо, което изглежда различно или имаме съмнения, е добре да не използваме устройството и да уведомим съответните органи.

Особено актуални в днешно време са и фишинг атаките. Това са фалшивите имейли или телефонни обаждания, които имат за цел извличане на лична информация от нас. Например измамниците могат да се представят като технически лица или представители от реномирана компания. Трябва да знаем, че банките няма да се свържат с нас, за да искат пин кода или номера на нашата карта. Това се изисква само, когато трябва да потвърдим самоличността си.

Навлизаме и в сезона на коледните подаръци, а предвид извънредната епидемична обстановка в страната, пазаруването онлайн е най-удобният начин за покупки. За съжаление и този факт не остава незабелязан от измамниците. Затова онлайн покупките, които правим, трябва да бъдат от сайтове, на които имаме доверие. Нереално ниските цени са изкушаващи, но ако попаднем на такива, вероятно отново става дума за измама. В повечето сходни случаи ни се налага да заплащаме допълнително под формата на скрити такси.

За да не попадаме в подобни ситуации, най-важното е да следим стриктно движенията по картите и сметките си. Нужно е да обръщаме внимание и на SMS-те, които получаваме от банковите институции. По този начин ни информират за всички плащания с нашите карти. В случай, че открием неразпознато плащане, веднага трябва да се свържем с финансовата институция и да блокираме картата си, съветват още от ЕОС Матрикс.

Google+ Comments