Loading

Истинските зимни обувки

Несъмнено съм истински моден почитател и при избора на дрехи и обувки винаги се стремя да съчетавам актуалното с удобното и красивото. Ала понякога колкото и да ми се иска да правя подобни покупки, то на пазара няма. Добре де, има, но са с прекалено висока стойност и не мога да отделя от бюджета. Затова съм си поставил критерии при избора най-вече на зимни обувки, защото заедно с палтото или якето трябва да са качествени и топлещи.

Спомням си преди години кубинките, с които всички ходехме на училище. Изключително грозни и тежки обувки, но пък топли и непромокаеми. Някак много ми се иска да се върне онова качество, само че в малко по-лицеприятни модели. За съжаление обаче не съм онова хлапе и вече се нуждая от здрава и също толкова добра обувка за зимата. А ето и какви правила спазвам при избора.

Грайферът е от изключително значение, защото съм имал и такива, които на малко лед или дъжд с листа се пързалят. Без каучук и задължителен тест в магазина с ходене и завъртане на краката. Ако все пак сте си намерили перфектни, на които само това им е проблемът, то ви съветвам да посетите обущар.

След това гледам материала, от който са изработени. Предпочитам да са от естествена кожа, в повечето случаи агнешка, защото ми е много приятна, мека и лесна за поддържане. Има и добри имитации, но те се захабяват много бързо и ще те предадат в най-неподходящия момент. А като погледнем реално и цената им, не е съвсем ниска.

Отоплението на обувката е друг фактор, който задължително трябва да присъства. Заблуждавал съм се, че с разни дунапренчета, с по-дебели чорапи или допълнителна стелка ще се коригира този проблем. Но не. Винаги гледайте да е добре отоплена с пух например.

И накрая, но не по важност, е свързването между подметката и останалата част. Предпочитам тук да имам двойна защита и да е лепено и шито. По този начин си гарантирам протекция на две нива. Защото кишата и снегът не прощават.

Google+ Comments