Loading

Инфраструктурата на образованието в София през 2019-а

Образованието е важна част от всяко едно общество, защото благодарение на него създаваме бъдещи поколения, които адекватно да могат да се впишат в социалните групи и да станат пълноправни и отговорни членове на дадена държава, осъзнавайки всички права и задължения, които имат към нея.

От години в страната ни тече дебат, че образователната ни система не е на ниво, конкурентно със западните напреднали държави, с които обичаме да се сравняваме. А на базата на редица проучвания, проведени от психолози и педагози в престижни университети по света, става ясно, че заобикалящата среда играе не малка роля върху процеса на възприемане на преподавания материал.

https://www.actualno.com/education/orlin-aleksiev-za-infrastrukturata-na-obrazovanieto-news_746774.html

В тази връзка много от западните училища направиха големи промени в училищната си инфраструктура, като се постараха да осигурят на децата топла, защитена, приятна и съвременна обстановка, в която да възприемат нови знания за заобикалящия ни свят, да се социализират и развиват.

Със сигурност всяко едно общество иска да предостави на децата си наистина добри условия за растеж и развитие и докато на Запад голям процент от училищата са предимно частни и се издържат със средства от таксите на родителите и различни спонсори, то в нашата страна по-голямата част от училищата са общински.

При частните учебни заведения е по-лесно да имплементират съвременните тенденции, докато в общинските и държавни такива – процесът е по-бавен и тромав.

Но този факт (че повечето училища на Запад са частни) по някаква странна за мен причина, убягва на родните критици. Истината е, че децата, които учат в общински училища в Щатите например, са от бедни семейства или представители на някое малцинство.

В същото време в София се прави всичко възможно да се осигури именно тази топла, защитена и приятна среда за растеж, развитие и обучение, за която говорих по-рано.

Google+ Comments