Loading

Храна за риби от Насекомо?

Като деца какъв домашен любимец имахте? Аз отглеждах риби. През тийнейджърските години малко се бях откъснал от тях, но сега като баща на две прекрасни деца, исках да им предам тази моя емоция. Затова се сдобихме с аквариум от 200 литра с различни риби. За да имат дълъг живот и мъниците да им се радват още повече, започнах да обръщам все по-голямо внимание на начина им на хранене и на самата храна.

Аквакултурите, които избрахме, не са растителноядни и затова се налага да купувам храна с добавки от рибно брашно. Но оказа се, че не е най-добрата възможност и за животните, и за околната среда. Затова потърсих алтернатива. Тя е от насекомото черна муха войник, отглеждано в BSF farm и тук в България – в базата на компанията Nasekomo.

Трябва да поясня, че рибното брашно е основна протеинова добавка в комбинираните храни. То се получава от смилане на морски риби или от техни остатъци. Причината да се използват е, че съдържат висок процент масло и се считат за неподходящи за директна консумация от човека. Точно за това им качество пък са идеални за създаване на високопротеинови преработени храни за животни и то не само за риби, а за прасета и птици например.

Но шокиращ за мен е фактът, че за производството на 1 т рибно брашно трябва почти 5 т риба. В глобален мащаб статистика е, че всяка година се събират около 6 мил. т риба само за създаването на този продукт. Това означава, че се развалят цели екосистеми, в които участват малки риби, за да се изхранят тези, които хората отглеждат. Абсолютен парадокс!

Хубавото обаче е, че технологиите се развиват и вече има алтернатива. Тя е чрез преработването на ларвите от насекомото черна муха войник (black soldier fly), стриването им и получаване на биобрашно. От Nasekomo създават демонстрационен център в село Лозен, в който може да се проследи целият процес, за да се види, че замърсяването на околната среда е почти нулево, а отпадък няма.

Брашното от насекоми се усвоява лесно от рибите, защото насекомите представляват над 70% от храната им в естествена среда. Тоест за тях е нормално да приемат протеини от ларвите им. А самите протеини от black soldier fly се органични, богата на липиди, телесна маса и други полезни вещества, защото насекомите се хранят само с мая, вода и трици, с което увеличават теглото си около 9 хил. пъти. И всичко това само за 12 дни.

Ето ви един пример как домашните ни любимци и начинът им на отглеждане влияе на околната среда. Трябва все повече да разсъждаваме по темата и да откриваме възможности като Насекомо.

Google+ Comments