Loading

Грешно ли възпитаваме децата си?

Не знам дали само на мен ми прави впечатление, но в последно време ми се струва, че подрастващото поколение е изключително разглезено и не признава каквито и да било правила. Разбира се не мога да слагам общ знаменател на всички представители на това поколение, но ми се струва, че им се дава прекалено много свобода от страна на родителите.

Когато възпитаваш детето си, че може всичко и едва ли не всички са му длъжни да му осигурят комфорт, то то започва наистина да вярва в това. За признаването на авторитети няма да говорим – там положението още по-трагично. Със сигурност не съм на мнение, че възрастта е мерило за интелект, но най-малкото не би трябвало да се държим непочтително към когото и да било, още повече човек, който виждаме за първи път в живота си и най-вероятно за последен. Защото това говори за липсата на адекватно възпитание. А адекватното възпитание би трябвало да учи на това, че ние сме свободни да следваме интересите и мечтите си, но като социални животни, оцеляващи в джунглата на градовете и обществата, сме длъжни да се съобразяваме с определени норми на поведение, така че да не си пречим взаимно. Защото хората сме егоисти по природа, но ако се замислим и си представим, че всеки индивид започне да прави каквото си иска, то тогава ще възникват непрестанни конфликти, които няма да доведат до никакъв просперитет на обществото и човечеството, като цяло.

Ето защо е важно да можем да можем да предадем на децата си именно това усещане за баланс, благодарение на което да знаем кога е необходимо да отстояваме интересите и разбиранията си и кога да се отнесем с възпитание и уважение към желанията на хората около нас.

Това видео описва от части това, за което говоря, а именно невъзможността на голяма част от представителите на новото поколение да съществуват в реалността на света. Опасявам се обаче, че ще дойде един момент, в който точно това поколение ще диктува начина, по който трябва да се случва комуникацията

Google+ Comments