Loading

Електронен магазин в ICN.bg

Малко позанемарих блога покрай работата и лятната почивка, но ето ме пак. 🙂  Днес ще ви разправям за новия електронен магазин, който ще стартираме тези дни. Амбицията ни е той да се превърне в онлайн мол, като в началото ще започнем само със стотина артикула и доставка до 40мин. в рамките на София.

Това ще ми е първото интернет начинание и затова много внимавах на каква хостинг компания ще се опра, защото целият проект ще зависи от нея. Първо с колегите мислихме да настаним сайта на VPS (виртуален частен сървър), но впоследствие, след като си направих онлайн проучването успях да ги убедя, че т.н. „Клауд“ хостинг има много повече предимства за подобен проект, а излиза на същата, ако не и по-малка цена.  При VPS-ите разполагам с порция заделени ресурси от физическия сървър, но тези “порции“ са стандартни – ако в един момент се окаже, че моята не успява да ме изхрани, трябва да мина на следващата по-голяма, въпреки че нея може да не успея да я изям, метафорично казано. При клауда нещата са по-различни – вместо да има определени от „ресторанта“ порции, аз сам определям моята, като в реално време мога да увеличавам или намалям определени ресурси, при нужда. Тази гъвкавост ми позволява да използвам оптимална конфигурация от ресурси(CPU, RAM, HDD и др.) във всеки един момент, което пък накрая се отразява на общия разход за хостинг услуги. Да не говорим, че клаудът, благодарение на децентрализираната си архитектура, е доста по-сигурен, и падане на сайта доста трудно може да се случи.

Поспорихме и при коя хостинг компания да бъде магазинът. Накрая везните натежаха за ICN, с които имаме известен опит, срещали сме добро отношение и професионализъм, на който бихме могли да разчитаме за сериозния си проект. Впоследствие разбрахме, че сме взели правилното решение, тъй като от ICN.bg ни предложиха още една услуга – ежедневно сканиране за вируси и хакерски пробиви, която друга българска компания в момента не предлага, а е жизненоважна за онлайн бизнеса.

И така, вече въоръжени с надежден хостинг, програмистите и дизайнерите работят на пълна пара по техническата реализация на платформата и потребителския интерфейс. Спряхме се на готова, платена система, която обаче преправяме, за да пасва изцяло на иновативния ни бизнес модел и да предлага удобство и функции на потребителя, а не просто да повтаря сегашния шаблон за подобни сайтове-онлайн магазини. Засега няма да издавам името на новия ни магазин, но когато е готов – ще се чуе. 🙂

Google+ Comments