Loading

Да се защитим онлайн

Колкото и да не ни се иска, вече всичко се развива онлайн. Плащания, спестявания, заплати, преводи. Всичко се обостря още повече и в ситуация на социална изолация с хиляди физически ограничения. Смесено и с период на празнични покупки, потреблението онлайн се покачва, а ние трябва да сме двойно по-внимателни.

Едни от най-неприятните неща, които могат да ни се случат, е да ни откраднат лични данни, акаунт и дори да ни изпразнят банковата сметка. Въпреки че в днешни дни всичко е проследимо и може да се достигне до положителна развръзка, превенцията осигурява ред по-малко главоболия. Точно затова в днешния материал ви давам някои базови съвети за онлайн сигурност. Те са нещо като продължения на предходния материал в блога.

Едни от най-често срещаните са фишинг атаките по имейлите. Те могат да представляват писма от институция, дори банката ви, или пък от роднина, който се нуждае от пари. Измамите могат да са всякакви. Те могат да съдържат линк, който извлича паролите от акаунтите ви или пък да зарази устройството. А някои дори оставят директно банкова сметка, на която да преведете искана сума.

От подобни съобщения в профилите в социалните мрежи, може да се достигне до блокиране на акаунта и изискване на откуп за връщането му. Това явление е често срещано при инфлуенсърите или при известните личности с повече приятели и последователи. Въпреки това, никой не е застрахован и затова не трябва да отваряте подобни съобщения.

Сайтовете с промоции и изгодни оферти са най-коварни. Освен, че могат да доведат някой вирус, могат да ви измамят и при плащане на избрания продукт. Тук често пъти се случва да ви дръпнат парите и да не получите нищо замяна. А най-лошият сценарий е чрез препращане в друга платформа за плащане, да изтеглят данните от картата ви и да я изпразнят.

Google+ Comments